Farvekoder – Find HTML farvekoder til din hjemmeside

HTML farvekoderHvis du arbejder med design af hjemmesider eller grafisk materiale, så har du uden tvivl hørt om HTML farvekoder. Du har måske undret dig over hvad kombinationen af bogstaver og tal i farvekoder betyder. For dem, der aldrig har set en farvekode før, eller er i tvivl om hvad det er, så ser den sådan her ud: #0000FF. Tallene og bogstaverne efter symbolet # varierer, alt efter hvilken farve man ønsker at opnå. Fælles for HTML farvekoder er, at de altid indeholder seks bogstaver eller tal. Tallene er hexadecimaler, hvilket betyder at de er skrevet i et andet talsystem end det normale decimalsystem, som vi alle kender og bruger. I ovenstående eksempel svarer de sidste to bogstaver ”FF” til tallet 255 i decimaler.

Sådan virker HTML farvekoder

De seks tal og bogstaver i farvekoden kan deles op i grupper af tre. Hver gruppe symboliserer en grundfarve. De første to bestemmer styrken af den røde farve. 00 er lig med ingen rød og FF er den mest intense nuance. De næste to bestemmer den grønne farve og de sidste to den blå farve. De tre farver tilsammen kaldes RGB farver (Red + Green + Blue) og kan blandes til alverdens forskellige farver.

Her kan du se farvekoder til de tre farver i deres reneste form:

#FF0000 – Rød

#00FF00 – Grøn

#0000FF – Blå

Hvis man f.eks. kombinerer rød og grøn, så får man gul: #FFFF00. På samme måde kan man kombinere de tre grundfarver til hele 216 websikre farver. Det betyder at farverne vises korrekt i alle browsere. Samlet set er det muligt at blande ikke mindre end 16,7 millioner forskellige farver ud fra RGB farverne.

Komplet liste over 216 websikre farver

Nedenfor kan du se de websikre farvekoder. Der er både angivet den hexadecimale værdi (#0000FF) og RGB farvekoden (R=0 | G=0 | B=255) for hver enkelt farve. Gem denne side i dine favoritter, så du har dine farvekoder ved hånden næste gang du har brug for dem.

Farvekoder

Ovenstående HTML farvekoder sikrer som sagt, at farverne ser korrekte ud hos alle dine læsere. Har du brug for yderligere farvekoder, eller har du spørgsmål vedrørende design og hjemmesider, så er du velkommen til at skrive en kommentar.

Du er meget velkommen til at bruge billedet på din hjemmeside med et link til FarvernesBetydning.dk.

10 tanker om "Farvekoder – Find HTML farvekoder til din hjemmeside"

 1. Stine

  De andre bogstaver udover F altså D og C og B og E og A hvad står de for og hvordan regner man en farvekode ud der er vel et system i det?
  og hvad er forskellen på lille og stort bogstav?

  Svar
   1. Mikkel

    Farvene her er angivet med det der hedder hexadecimal, altså et 16-talssystem. Det betyder at vi indfører cifrene 0-9, og derefter a, b, c, d, e og f (det er ligegyldigt om man bruger små eller store bogstaver). Her har vi altså at a=10, b=11, c=12, d=13, e=14 og f=15. Det vil altså sige at hvis vi får en given RGB-farve (hvor vi altså for hver af de tre grundfarver får angivet et helt tal mellem 0 og 255), lad os kalde det (x,y,z), så ville den farven angivet med hexadecimal være bestemt ved at vi for x finder det største hele tal n sådan at 15*n<=x. Det næste tal ville så være x-n. Dette gør vi så også med de tre andre farve.
    Et eksempel kunne være RGB-farven (13, 97, 220). 13=0*15+13, 97=6*15+7 og 220=14*15+10. Altså bliver farven i hexadecimal #0d67ea.

    Svar
 2. Margrethe Rokkjær

  Hej Jacob
  Jeg tillader mig lige at skrive og spørge dig om du kan hjælpe mig med en farve kode som er 35 år gammel ?
  Jeg har fået oplyst den hedder 200/m5906 der er orange af forhandler. Da det er en Brenderup Hestetrailer jeg er ved at renovere vil jeg gerne kunne lave den i sin originale farve, på forhånd tak.

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Joachim

   Ja den får du lige her: #35a23a. Det er meget forskelligt hvilket program jeg bruger, men de fleste billedbehandlingsprogrammer kan konvertere mellem RGB, CMYK, HTML m.m. Der findes også flere gratis convertere på nettet. Prøv at søge efter “rgb to html converter” på Google. De første der dukker op fungerer fint.
   God weekend!

   Svar
 3. Matilde Marie Christensen

  Hej,
  Kan du hjælpe mig med hvad HTML farvekoden er til følgende farver:
  Rød: 255, Grøn: 146, Blå: 119
  Rød: 192, Grøn: 188, Blå: 174

  Det er de farver der indgår i logoet og jeg ønsker de skal gå igen på hjemmesiden.

  Mvh. Matilde Marie Christensen, Dig, Mig & IT

  Svar
 4. Christine

  Hej!
  Kan du hjælpe mig med, hvad HTML-farvekoden til nedenstående farve er?
  Rød: 1
  Grøn: 81
  Blå: 137

  Det skal være denne farve, da det er denne, som indgår i logoet.

  På forhånd tak!
  Christine.

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Christine

   Det kan du tro. HTML farvekoden for ovenstående er #015189. God weekend!

   Svar

Skriv et svar