Farven gul

Farven gulGul er den lyseste farve, som det menneskelige øje kan se. Den repræsenterer ungdom, sjov, lykke, sol og andre glade følelser. Det er en munter og energisk farve. Farven gul bruges ofte til børns legetøj og tøj. Den gule farve er ofte svær at læse, når den anbringes på en hvid baggrund, så designere skal være forsigtige, når de bruger farven gul. Den bliver hurtigt svær at læse, eller også bemærker man den slet ikke. Selvom gul er en lys og munter farve, kan den hurtigt blive beskidt og ubehagelig, når den nærmer sig de mørkere nuancer.

Farven gul relaterer til det at lære. Det er en farve, som resonerer med den venstre (eller den logiske) side af hjernen, hvor den stimulerer vores mentalitet og opfattelsesevne. Farven gul inspirerer tanker og nysgerrighed. Den er kreativ fra et mentalt synspunkt – farven, der giver nye ideer. Den gule farve hjælper os til at finde på nye måder at gøre tingene på. Det er den praktiske tænker, altså ikke drømmeren.

Farven gul promoverer kommunikation

Gul er den bedste farve til at skabe begejstring for livet og kan vække større tillid og optimisme. Den elsker udfordringer, specielt af den mentale slags. I farvepsykologi omtaler man gul som farven for kommunikation. Det er taleren, netværkeren og journalisten, der alle arbejder og kommunikerer på det mentale plan. Farven gul er videnskabsmanden, som konstant analyserer tingene og kigger metodisk på begge sider af sagerne, før han tager en beslutning. Gul er også entertaineren, komikeren og klovnen.

Den gule farve hjælper med at tage beslutninger og relaterer til tankernes klarhed og nye ideer. Gul hjælper os med at fokusere, studere og huske informationer, hvilket f.eks. kan være nyttigt i eksamens situationer. Farven gul kan dog også være angstfremkaldende, da den bevæger sig hurtigt fremad i livet, hvilket kan gøre os nervøse. Den kan forbindes med at være bange, en kujon, eller misundelse. Du har sikkert hørt om udtrykket “gul (og grøn) af misundelse”. Gul har også en tendens til at gøre dig mere analytisk og kritisk rent mentalt, hvilket inkluderer selvkritik, såvel som kritik overfor andre.

Farven gul handler om os selv

Farven gul sætter følelser til side og tanker kommer fra hovedet oftere end fra hjertet. Gul stoler mest på sig selv og foretrækker ikke at blive følelsesmæssigt involveret. Den relaterer til vores ego, vores selvtillid, hvordan vi ser os selv og hvordan andre ser os.

Hvis du gennemgår større ændringer i dit liv, vil du måske opdage, at du ikke tolererer farven gul særlig godt – dette vil som regel passere. Det betyder bare, at du i øjeblikket har svært ved at kapere alle de nye ting i dit liv og at gul vibrerer for hurtigt for dig, hvilket gør dig stresset. Tilføj lidt grøn eller en blød orange farve i dit liv for en tid, for at genskabe dine energiers balance. Det er værd at nævne, at mange ældre mennesker ikke responderer godt ved større mængder gul, netop fordi farven vibrerer for hurtigt for dem.

Gule nuancer

Mørkegul repræsenterer forsigtighed, jalousi, forfald og sygdom.

Lysegul forbindes med intelligens, friskhed og glæde.

Sådan påvirker farven gul dig

 • Gør det lettere at tage beslutninger og tænke klart
 • Stimulerer nervesystemet
 • Skarpere hukommelse og koncentration
 • Opfordrer til kommunikation

Når du køber en bil i farven gul udstråler du

 • Ung af sind og i godt humør
 • Guldfarve signalerer intellekt, varme og at man elsker komfort, uanset prisen

Vil du vide mere om farven gul? Klik her.

6 tanker om "Farven gul"

 1. Kristian Kubstrup

  Nu er jeg ikke den store farve expert, men her til aften så jeg en dokumentar på DR2 hvor jeg blev stillet overfor udsagnet: “gul er jo også håbets farve”. Uden at ha den store viden, vil jeg alligevel vove at påstå at jeg i min tid på skolebænken fik at vide at Grøn er håbets farve ?! Nu har jeg læst din gennemgang af farven gul, og finder det virkelig interessant !!
  Jeg skal ikke kunne sige om Birgit ☝?(ovenfor) er farveekspert, men jeg synes umiddelbart at du giver en rimelig nuanceret fortolking af farven gul – props her fra ihvertfald !

  Men for at gøre mit spørgsmål klart og tydeligt: er grøn ikke håbets farve, og ikke gul ?

  Mvh. Kristian Kubstrup

  Svar
 2. Birte May

  Din farveteori overrasker mig…hvor har du dine teorier fra? Hvad bygger du din viden på?
  Med venlig hilsen Birte

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Birte

   Forhåbentligt er du positivt overrasket 🙂
   Min viden kommer fra 11 års arbejde med farver og design. Jeg gør mig hele tiden nye erfaringer og holder mig opdateret med den nyeste forskning indenfor området, både herhjemme og i England, hvor der findes mange dygtige eksperter.
   Du må have en dejlig weekend!

   Svar
 3. Jacob Forfatter

  Det er der nemlig! Jeg tilføjer løbende mere information til alle farverne og næste gang jeg har et øjeblik, skal jeg nok få udspecificeret nuancerne. Rom blev ikke bygget på en dag 😉

  Svar
 4. Birgit christiansen

  Gul er mange nuancer ….sart gul er åndelighed…brand gul er begær eller score en god handel……jeg synes ikke alle farver er komplet forklaret for der er forskelle på lys, mellem og mørkere…..i åndelig henseende….så beskriv bedre end nu. Det er for upræcist dette her…

  Svar

Skriv et svar