Farvepsykologi

FarvepsykologiFarverne har dybe betydninger, der påvirker vores måde at tænke og rationalisere på, derfor anvender vi farvepsykologi. Farver har en symbolsk betydning, der skifter mellem forskellige kulturer og lande. Vi står med farvevalg hele tiden. Den første afgørende beslutning på dagen kommer normalt om morgenen, når vi beslutter hvordan vi skal klæde os på. Ofte vælger vi vores tøj baseret på hvilken farve humør vi er i, eller ønsker at andre skal opfatte os i.

Mens opfattelsen af farver er ret subjektiv, er der nogle farver, der har en universel betydning. Farver i det røde område af farvespektret er kendt som varme farver og omfatter rød, orange og gul. Disse varme farver vækker følelser lige fra varme og komfort, til følelsen af vrede og fjendtlighed. Farver i den blå ende af spektret er kendt som kølige farver og inkluderer blå, lilla og grøn. Disse farver beskrives som rolige, men kan også bringe følelser af sorg og ligegyldighed frem.

Farvepsykologi og præstation

Undersøgelser har også vist, at visse farver kan have indflydelse på præstation. Man har i et forsøg udsat en række studerende for farven rød, lige før de skulle til eksamen, og det har vist sig, at have en negativ indvirkning på deres resultater. For nyligt opdagede forskere, at den røde farve gør folk hurtigere og stærkere. Dette kunne være nyttigt ved sportslige aktiviteter.

Hvad er farvepsykologi?

Kort fortalt er farvepsykologi forklaringen af hvordan farver påvirker vores følelser, humør, helbred, energier, sind og vores spirituelle bevidsthed. De fleste af os er ikke opmærksomme på hvad det er, der påvirker os. Det hjælper farvepsykologi os med.

Farvepsykologi er interessant for alle, også selvom du måske er farveblind eller ikke tror på farvernes betydning. Du bliver påvirket uanset hvad. Forklaringen er at farver er vibrationer af lysenergi, der påvirker os uanset om vi kan se eller mærke det. Mange mennesker med begrænset syn har bedre følelse for farver og kan præcisere, hvordan de enkelte farver påvirker dem. Vi mennesker ser forskelligt på farver og i forskellige niveauer af intensitet, derfor er fortolkningerne af dem også vidt forskellige. Da alle påvirkes af farver mener jeg, at alle har gavn af og bør lære om farvepsykologi og dennes fantastiske verden. Giv det en chance, du bliver garanteret ikke skuffet.

4 tanker om "Farvepsykologi"

 1. Mia

  Hej Jacob
  Jeg faldt lidt tilfældigt over din hjemmeside. Tak for nogle brugbare oplysninger som er til at forstå for enhver…
  Jacob, jeg vil gerne spørge dig om jeg må benytte noget af teksten til min facebookside og linke videre til din side her?
  Du ønskes en rigtig dejlig jul.
  Vh. Mia

  Svar
 2. Emil

  Hej Jacob,
  Mange tak for hjemmesiden. Godt arbejde og resultat, og jeg sætter stor pris på at du vil dele din store viden med os andre.
  Umiddelbart begrunder du ikke farvernes egenskaber med vores sanselige erfaringer. Altså at farver vækker følelser i os, fordi vi gennem vores liv har fået oplevelser forbundet med farver. Her tænker jeg, fx på rødelige farver er varme som solen og ild, eller grøn repræsenterer vækst og natur pga. vores erfaringer fra naturen. Hvad er oprindelsen af vores associationer med farver? Jeg spørger ikke for at kritisere men blot af nysgerrighed. For måske er det en forkert påstand.
  Har du forresten et link til din hjemmeside til dine design produkter?

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Emil

   Tak for de positive ord.
   Jeg synes selv du giver svaret i dit spørgsmål, da farveassociationer også beror på vores individuelle oplevelser med farver gennem livet. Der er nogle naturlige associationer som jeg skriver om under hver enkelt farve her på min side, men du kan have en anden opfattelse af enkelte farver fordi du har oplevet noget der rørte dig følelsesmæssigt. Når du ser en bestemt farve tænker du tilbage på det pågældende tidspunkt og genoplever følelsen.
   Læs evt. min artikel om naturlige og psykologiske associationer i farvesymbolik.

   Angående dit andet spørgsmål, så ønsker jeg ikke at blande mit daglige arbejde og denne hjemmeside sammen. FarvernesBetydning.dk er min hobby og det er her jeg deler mine personlige erfaringer, iagttagelser og ideer.

   Svar

Skriv et svar