Indretning med farver

Indretning med farverDer er mange ting du skal overveje, når du skal vælge farver til dit hjem. Jeg guider dig igennem de enkelte trin, så du ender med et flot resultat, du kan være tilfreds med. Indretning med farver er en kunst, derfor skal du prøve at forestille dig selv som en kunster med et stort, tomt lærred foran dig. Du har mulighed for at skabe et mesterværk midt i dit eget hjem, som kan forbedre din families og dine gæsters humør og hele indendørs oplevelsen.

Indretning med farver kræver overvejelser

 • Typen af huset eller lejligheden
 • Rummenes størrelser
 • Mængden af lys i rummene
 • Hvad rummene anvendes til
 • Hvad tid på døgnet de anvendes
 • Hvor længe man opholder sig i dem

Har dit hjem en bestemt historisk stil

Hvis dit hjem er fra en tydelig historisk tidsperiode, kan du få det til at se mere autentisk ud, ved at anvende farvekombinationer, der var moderne dengang. Jeg ejer selv et hus fra 1800 tallet som jeg forsøger at holde så originalt som muligt, dog med et moderne twist. Mit hus ville se forfærdeligt ud, hvis det blev plasket til med alverdens skrigende neonfarver, hvorimod de selv samme farver ville passe fint ind i en moderne og ungdommelig lejlighed.

Har du et hus eller en lejlighed af ældre dato, bør du som udgangspunkt nedtone farverne lidt. Der er dog ikke nogen regel der siger, at man ikke også må bruge farver i sit hjem, der er mere moderne. En kombination af klassisk og moderne indretning med farver kan få dit hjem til at se mere sofistikeret ud, hvis det gøres rigtigt.

Hvilken atmosfære vil du skabe i rummet

Tænk over hvordan du vil have folk skal opleve rummet. Farverne bestemmer følelserne i rummet og hvor stort eller småt rummet virker. Lyse og kølige farver gør rummet større, mens mørke og varme farver får det til at virke mindre. Vælger du neutrale farver, bliver folk mere opmærksomme på møbler og kunst på væggene. Stærke farver og masser af kontraster tilføjer spræl og oplevelse, mens rolige farver giver en følelse af ro og harmoni.

Ønsker du en hyggelig, varm atmosfære i lokalet, kan du prøve med nuancer af gul, rød og orange. Farverne bør ikke være for kraftige og skrigende, men en dæmpet version af ovenstående farver skaber en god stemning. En hvid kant får rummet til at se smart ud.

Hvis du søger en køligere og mere afslappet atmosfære, kan du overveje at tilføje nuancer af blå farve. Violet og grøn med blå undertoner er også fine til formålet.

Lyset i rummet ændrer farverne

Jeg vil anbefale at du prøver at male en lille del af rummet med de valgte farver og derefter observerer, hvordan rummet ser ud på forskellige tider af døgnet. Hvis ikke resultatet bliver som du havde forventet, kan du justere lidt på nuancen af farven, til den opnår den ønskede effekt. Vær opmærksom på at sollys fra vinduer, der peger mod syd, giver et varmere lys med en anelse gul i. Vinduer, der peger mod nord, giver et køligere lys med en anelse blå farve i. Du bør også tænke over, hvilket lys dine lamper tilfører til rummet.

Indretning med farver der harmonerer

Det er en god idé at vælge farver, der harmonerer med hinanden, fra et rum til det næste. For eksempel kan køkkenet være åbent ud mod spisestuen, hvorfra man kan se direkte ud i gangen. Så duer det bare ikke, hvis farverne er forfærdelige sammen. Det er fint med rum i forskellige farver, bare sørg for at farvetonerne passer sammen.

Det gode ved indretning med farver er, at det ikke behøver at være et permanent valg. Hvis du bliver træt af farven efter et stykke tid, kan du bare male den over. Det kræver selvfølgelig en indsats hver gang, men det kan også være yderst tilfredsstillende at se og mærke ændringen af rummets udstråling. Maling er en af de billigere udgifter, men også en af de mest effektive måder, at ændre et rums udseende på.

Køb kvalitetsmaling og tak dig selv for det senere

Jeg har selv malet en del gennem tiden, både udvendigt og indvendigt. Undervejs har jeg erfaret, at der er stor forskel på maling. Jeg vil derfor anbefale dig at købe kvalitetsmaling fra start, så får du et godt resultat ud af din indretning med farver.

21 tanker om "Indretning med farver"

 1. Ltls

  Vores datter er særligt sensitiv (hsp).
  Jeg vil gerne indrette hendes hule, bl.a sy et forhæng og tapetsere med farve/r, der virker beroligende.
  Kan du hjælpe??
  Vh

  Svar
 2. Mette

  Hej Jacob.
  Vil du fraråde at man sammensætter varme og kolde nuancer af grå i et rum.?
  På forhånd tak 🙂

  Svar
 3. Betina

  Skal have nye fliser i badeværelse . Vægge og gulv.
  Er meget i tvivl om det skal være den samme flise bare i. Forskellige str. Tænker 15×15 på gulv og 30×30 på væggen. Er mest stemt for forskellige fliser,så der dannes en afslutning fra gulv til loft. Hvad er din erfaring

  Svar
 4. Lars

  Dejligt, at farver på væggen promoveres her. Det er så kedeligt, at de fleste her i landet vælger den neutrale off-white til alle vægge i huset.

  Svar
 5. Alma

  Hej… jeg kunne godt tænke mig at vide hvilken farve jeg skal på min væg. Jeg har en mørk beige farvet sofa og har købt gulvtæppe i beige også. Men på tæppet er der maghoni farvet sriber på alle 4 sider. Jeg tænkte at male væggen mørkrød/brun så passer den alt. Meeeen vil gerne høre hvad du siger?

  Venligst
  Alma

  Svar
 6. Frank Petersen

  Hej, Jeg er ved at indrette et kælderlokale til kontor. Der ligger i forvejen sildebensparket i bøg, med en “board” i kanten hvor parketten ligger langs væggen, ca. 25 cm. Da det er væsentligt at kældervæggen er diffusionsåben har jeg valgt at filse væggen med Weber tyndpusmørtel hvid 1002-Y. Jeg foresiller mig at de flotte synlige loftsbjælker 20×20 cm. skal males med den sædvanlige brune maling. Jeg er usikker på hvilken farve jeg skal vælge til døren. Hører gerne kommentarer.

  Svar
 7. Emilie

  Hej,

  Jeg har en vidunderlig udestue hvor jeg snart får min nye PH lampe i kobber, og dertil har jeg købt lidt accessories til stuen i samme kobber. Væggene under vinduerne er i en lys olivenfarve, som jeg bliver i tvivl om kan passe til kobberet? Kender du eventuelt til en farve der vil passe godt til kobberet – som jeg så kan male væggene i?

  På forhånd tak 🙂
  Emilie

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Emilie

   Her ville jeg benytte varme rustikke komplementærfarver. Ser man på kobber, så har det en jordlig orange farve der vil gå godt sammen med blå eller grønne vægge. Jeg kan personligt godt lide kontraster mellem vægge og møbler/tilbehør.

   Svar
   1. Caspar

    Hej Jacob,

    Hvilken farve er det som rummer på dette billede har? Det er præcis denne farve vi gerne vil have 🙂 men synes det er svært at finde

    Svar
 8. Jane

  Hej Jacob
  Vi har lige bygget et nyt hus på landet i skagensstil med sort tegl, røde mursten, hvide gesimser og hvide vinduer og døre alt i alt et klassisk hus på landet for år tilbage….
  Nu er vi kommet til farver indvendigt, jeg er selv pjattet med farver, men vil også gerne skabe en stil der passer til huset. Så er kommet frem til nogle meget lyse farver ( hvid med en snært a eks. rød, blå, grøn, lilla ) da jeg syntes at hvide vægge blir for sterilt og kedeligt.. Selvom man har alle muligheder i pang farver på nips m.m… Gerigter, fodlister, døre blir hvide og lofter hvide. Huset vender nord /syd med de rum vi vil opholde os mest i mod syd…
  Så vil bare høre om det er helt galt, skal de være mørkere eller bare en sikker “knækket hvid”?

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Jane

   Det lyder som et dejligt hus! Der er heldigvis mange muligheder når det kommer til indretning med farver og kun fantasien sætter grænsen. Jeg er selv mest til de neutrale vægge kombineret med andre farverige elementer i rummet, men det betyder absolut ikke at du skal gå den vej. Du kan også sagtens have farverige nipsting i rummet, selvom du vælger lysere nuancer af rød, blå, grøn og lilla, men sørg for at farverne komplimenterer hinanden.
   Vælger du mørkere farver til dine vægge, så vær særligt opmærksom på lysindfald, da der er forskel på hvordan de tager sig ud i løbet af dagen.

   Svar
 9. Anne

  Bor i et nedlagt landbrug fra 1876. Dvs lavt til loftet, synlige bjælker og små bondehus vinduer. Vi har hvide vægge og lysegrå bjælker samt hvidludet loft. På gulvet er der klinker i en varm rød/brun/orange farve. Vi skal have malet vores indvendige døre, som lige nu er hvidludede (nye) fyldningsdøre. Vi vil gerne give dem farve, men er også lidt bange for at det bliver for voldsomt. Hvad kunne du foreslå?

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Anne

   Det er lidt sjovt, for jeg har selv boet i et gammelt bondehus som passer godt på din beskrivelse. Til de hvide vægge/loft og lysegrå bjælker ville en koksgrå dør skabe en flot kontrast. Hvis i overvejer at male yderdørene, så kan jeg i øvrigt anbefale en dyb blå farve. Det passede godt til mine hvide ydervægge og så hyggeligt og indbydende ud.

   Svar
 10. Sofie

  Hej jeg ville lige spørge om rød, blå over grøn passer sammen. Rød er lidt mørk, mens de to andre farver er lyse. Eller kan du komme med farver der passer godt sammen med en af de tre farver. 🙂

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Sofie

   Det kan de bestemt. Jeg ville dog vælge en enkelt primær farve og supplere med de andre to. Se eksemplet her med de blå/turkis vægge, grønne gardiner og røde vaser + maleri. Bemærk også hvordan resten af møblerne i rummet komplimenterer hinanden og gør brug af de tre farver.

   Svar
 11. Katja

  Er lidt tvivl om det med grå.. jeg tænker på at det i et hvidt rum kunne være fedt med en koksgrå farve på en langside, med en hvid ramme omkring. Op ad denne væg ville jeg have kridhvide møbler… tænker om det ikke ville være kontrastfyldt nok til at skabe hygge?

  Svar
  1. Jacob Forfatter

   Hej Katja

   Det kan sagtens fungere sammen. Jeg vil dog anbefale at du supplerer med lidt farverige accessories som på dette billede. Jeg er selv ret glad for grøn 🙂

   Svar

Skriv et svar