Lysterapi

LysterapiDe fleste psykologer ser skeptisk på lysterapi, og påpeger, at de formodne virkninger af farver er overdrevne. Det er op til den enkelte at vurdere, om sådan en behandling er pengene værd, men tro kan som bekendt flytte grænser. Forskning har dog vist, at i mange tilfælde, vil de humørændrende virkninger ved lysterapi dog forsvinde efter kort tid, så efterbehandling er nødvendigt.

Lysterapi er ofte forbundet med behandling af hudsygdomme, blandt andet psoriasis, søvnforstyrrelser og nogle psykiatriske lidelser. Lysterapi rettet mod huden anvendes også til behandling af acne, eksem og gulsot. Lysbehandling, der rammer retina i øjnene, anvendes til behandling af forstyrrelser i cirkadisk rytme, såsom ved søvnforstyrrelser, og kan også anvendes til behandling af sæsonmæssige lidelser.

Adskillige gamle kulturer, herunder egyptere og kinesere, praktiserede farveterapi, eller brugte farver til at helbrede. Kromosomterapi kaldes også lysterapi og bruges stadig i dag som en alternativ behandlingsform.

Lysterapi behandling

  • Rød blev brugt til at stimulere krop og sind og til at øge blodcirkulationen
  • Gul blev anset for at stimulere nerver og rense kroppen
  • Orange blev brugt til at helbrede lungerne og øge energiniveauet
  • Blå mentes at lindre sygdomme og blev brugt til behandling af smerter
  • Indigo nuancer skulle efter sigende kunne afhjælpe hudproblemer

Lysterapi mod depression og søvnforstyrrelser

Lysterapi er et godt alternativ til antidepressiv medicin, andre terapiformer mod depression og hvis du ikke kan sove. Et intenst lys sætter en kemisk reaktion igang i hjernen, der formindsker omdannelsen af serotonin til søvnhormonet melatonin. Folk kan føle sig sløve på grund af lave niveauer af serotonin, hvilket kan føre til større eller mindre depressioner. Mange mennesker oplever dette, når vi går fra sommertid til vintertid og der bliver mindre af det naturlige dagslys. Dette kan lysterapi veje op for.

Udover depressioner og søvnforstyrrelser, anvendes lysterapi også til behandling af bipolare lidelser. Typisk skal der ikke mere end 15 til 30 minutters lysterapi til pr. gang, før folk oplever en mærkbar effekt på både humøret og energidepoterne.