Indretning med farver

Indretning med farverDer er mange ting du skal overveje, når du skal vælge farver til dit hjem. Jeg guider dig igennem de enkelte trin, så du ender med et flot resultat, du kan være tilfreds med. Indretning med farver er en kunst, derfor skal du prøve at forestille dig selv som en kunster med et stort, tomt lærred foran dig. Du har mulighed for at skabe et mesterværk midt i dit eget hjem, som kan forbedre din families og dine gæsters humør og hele indendørs oplevelsen.

Indretning med farver kræver overvejelser

  • Typen af huset eller lejligheden
  • Rummenes størrelser
  • Mængden af lys i rummene
  • Hvad rummene anvendes til
  • Hvad tid på døgnet de anvendes
  • Hvor længe man opholder sig i dem

Har dit hjem en bestemt historisk stil

Hvis dit hjem er fra en tydelig historisk tidsperiode, kan du få det til at se mere autentisk ud, ved at anvende farvekombinationer, der var moderne dengang. Jeg ejer selv et hus fra 1800 tallet som jeg forsøger at holde så originalt som muligt, dog med et moderne twist. Mit hus ville se forfærdeligt ud, hvis det blev plasket til med alverdens skrigende neonfarver, hvorimod de selv samme farver ville passe fint ind i en moderne og ungdommelig lejlighed.

Har du et hus eller en lejlighed af ældre dato, bør du som udgangspunkt nedtone farverne lidt. Der er dog ikke nogen regel der siger, at man ikke også må bruge farver i sit hjem, der er mere moderne. En kombination af klassisk og moderne indretning med farver kan få dit hjem til at se mere sofistikeret ud, hvis det gøres rigtigt.

Hvilken atmosfære vil du skabe i rummet

Tænk over hvordan du vil have folk skal opleve rummet. Farverne bestemmer følelserne i rummet og hvor stort eller småt rummet virker. Lyse og kølige farver gør rummet større, mens mørke og varme farver får det til at virke mindre. Vælger du neutrale farver, bliver folk mere opmærksomme på møbler og kunst på væggene. Stærke farver og masser af kontraster tilføjer spræl og oplevelse, mens rolige farver giver en følelse af ro og harmoni.

Ønsker du en hyggelig, varm atmosfære i lokalet, kan du prøve med nuancer af gul, rød og orange. Farverne bør ikke være for kraftige og skrigende, men en dæmpet version af ovenstående farver skaber en god stemning. En hvid kant får rummet til at se smart ud.

Hvis du søger en køligere og mere afslappet atmosfære, kan du overveje at tilføje nuancer af blå farve. Violet og grøn med blå undertoner er også fine til formålet.

Lyset i rummet ændrer farverne

Jeg vil anbefale at du prøver at male en lille del af rummet med de valgte farver og derefter observerer, hvordan rummet ser ud på forskellige tider af døgnet. Hvis ikke resultatet bliver som du havde forventet, kan du justere lidt på nuancen af farven, til den opnår den ønskede effekt. Vær opmærksom på at sollys fra vinduer, der peger mod syd, giver et varmere lys med en anelse gul i. Vinduer, der peger mod nord, giver et køligere lys med en anelse blå farve i. Du bør også tænke over, hvilket lys dine lamper tilfører til rummet.

Indretning med farver der harmonerer

Det er en god idé at vælge farver, der harmonerer med hinanden, fra et rum til det næste. For eksempel kan køkkenet være åbent ud mod spisestuen, hvorfra man kan se direkte ud i gangen. Så duer det bare ikke, hvis farverne er forfærdelige sammen. Det er fint med rum i forskellige farver, bare sørg for at farvetonerne passer sammen.

Det gode ved indretning med farver er, at det ikke behøver at være et permanent valg. Hvis du bliver træt af farven efter et stykke tid, kan du bare male den over. Det kræver selvfølgelig en indsats hver gang, men det kan også være yderst tilfredsstillende at se og mærke ændringen af rummets udstråling. Maling er en af de billigere udgifter, men også en af de mest effektive måder, at ændre et rums udseende på.

Køb kvalitetsmaling og tak dig selv for det senere

Jeg har selv malet en del gennem tiden, både udvendigt og indvendigt. Undervejs har jeg erfaret, at der er stor forskel på maling. Jeg vil derfor anbefale dig at købe kvalitetsmaling fra start, så får du et godt resultat ud af din indretning med farver.