Farvesymbolik

FarvesymbolikFarvernes betydning er tydeligst og mest mærkbar på disse 2 primære områder: naturlige associationer og psykologisk farvesymbolik. Det er vigtigt at forstå, at farvepsykologi ikke er hjernevask, det er blot en måde at minde folk om nogle stemninger eller følelser i deres liv, som de associerer med bestemte farver. For eksempel udløser en blød nuance af farven blå, som en naturlig association, et billede af himlen og en psykologisk følelse af indre ro.

Hvis man vil lære at benytte farver til at kommunikere et budskab, er man først nødt til at sætte sig ind i hvilken farvesymbolik, eller betydning, de enkelte farver har. Nogle er lette at regne ud, andre noget mere komplekse. I naturen er rød f.eks. farven på flammende ild og blod, mens blå er farven for det kølige vand og himlen. Du kan læse mere om naturlige associationer og psykologiske (eller kulturelle) associationer i farvesymbolik herunder.

Naturlige associationer i farvesymbolik

Forekomsten af farver i naturen er universel og tidsløs. Det faktum, at grøn f.eks. er farven på vegetation, og blå er farven på himlen og vandet, har været gældende siden menneskets begyndelse. Disse farveforeninger er fælles for alle, det har de altid været og det vil de fortsat blive ved med at være.

Psykologiske associationer

Så snart du ser en bestemt farve, danner du helt automatisk og ubevidst en mening om den, der kan skyldes din kulturelle baggrund. Denne association er ikke universel og er ikke nødvendigvis relateret til farvens naturlige associationer. Den grønne farves naturlige association er vækst, frugtbarhed, friskhed og økologi, men den kan også symbolisere held og lykke, penge, grådighed og søsyge. Disse relationer har absolut intet at gøre med grønne planter og skyldes en lang række andre kilder.

Farvesymbolik deles ofte op i positiv og negativ symbolisme. F.eks. er den blå farve på himlen fantastisk smuk på en solskinsdag, men den kan også symbolisere sorg eller stabilitet. Du har måske hørt om udtrykket ”the blues”, der anvendes, når man er lidt nedtrykt. Et andet eksempel på farver med flere betydninger er rød. Det er en energirig, aggressiv og udfarende farve, der symboliserer ild og blod, men den anvendes også som kontrast, på røde STOP skilte overalt i verden.

Årsager til relationer i farvesymbolik

Selvom intet er fastlåst og sikkert ved farvesymbolik, er der logiske årsager til, hvordan de psykologiske eller kulturelle betydninger kan være opstået:

  1. Kulturelle associationer: Farverne på valuta, traditioner, fester og geografi
  2. Politiske og historiske associationer: Farver på flag, politiske partier og adelighed
  3. Religiøse og mytiske associationer: Farven er forbundet med åndelighed og magi
  4. Sproglige associationer: Farveterminologi indenfor de enkelte sprog i verden
  5. Hverdagens associationer: Farver på ting, sport, foreninger, firmaer og tendenser

Vil du vide mere om farvesymbolik, så vil jeg anbefale dig at læse denne bog.