Lærred maling

Lærred malingEn god måde at komme i kontakt med sine følelser og lære mere om farvernes betydning er gennem kunst. Jeg har lært en masse om kunst i forbindelse med mit arbejde med farver og det vil jeg gerne dele med jer. I denne guide om lærred maling kan du læse, hvordan du kommer godt i gang. Du behøver ikke have nogen tidligere erfaring med kunstmaling, da jeg beskriver hele processen fra start til slut.

Til dit første maleri bør du anvende akvarelfarver eller akrylfarver. Begge typer er vandbaserede og nemme at arbejde med. Når du er blevet mere erfaren med lærred maling, kan du begynde at eksperimentere med oliemaling. Til en start skal du holde dig fra oliemaling, da det hurtigt kan blive noget griseri og det er ikke nær så let at arbejde med som akvarelfarver og akrylfarver.

Vælg typen af lærred maling

Akvarelfarver kommer i små beholdere eller tuber med farvepigment. Anvendes de alene er de tykke og uigennemsigtige og dækker ikke et særlig stort område. Blandes de derimod med vand, bliver de tynde og gennemsigtige. Akvarelfarver bør kun bruges på bestemt papir, der er lavet til formålet. Du kan risikere rigtig dårlige slutresultater, hvis du maler med akvarelfarver på det forkerte papir.

Akrylfarver fås i tuber med maling og kan anvendes direkte fra tuben. Man behøver ikke at fortynde farverne først, men kan dog vælge at gøre det, for at få farverne til at holde lidt længere. I modsætning til akvarelfarver bliver akrylfarver ikke fugtige igen, når først de er tørret. Tryk derfor ikke mere maling ud end du kan nå at bruge. Hvis skaden er sket, kan du dække bakken eller koppen til med noget husholdningsfilm eller sølvpapir. Hvis beholderen er lufttæt kan malingen holde i flere dage, måske endda op til en uge. Akrylfarver anvendes som lærred maling på lærreder med papbagside eller lærreder, der er strukket over en træramme.

Anskaf dig et lærred

Jeg vil anbefale lærreder med papbagsider til begyndere. De er billige og selv om nogle kunstnere måske ikke synes de er super professionelle, er de helt fine at male på. Den eneste ulempe ved disse fremfor de strukkede lærreder er, at de kan finde på at bue indad, hvis man bruger for meget vand eller for tykke lag lærred maling. Dette kan du dog forhindre ved at male et stort kryds fra hjørne til hjørne på bagsiden af lærredet. Det samme trick kan i øvrigt benyttes bagpå papiret, når du maler med akvarelfarver. Bare sørg for at male med hvid farve, så krydset ikke kan ses på den anden side.

Vælg de rigtige pensler

Jo større pensel, jo bredere strøg. Jo mindre pensel, jo finere strøg. Det giver jo sig selv. Derfor kan du med fordel anvende større pensler, når du skal dække større områder af lærredet. Det er hurtigere og mere effektivt. De små pensler gør det lettere at tilføje detaljer i maleriet. I praksis kan du, hvis du maler et landskab, benytte den store pensel til at lægge grundfarven for himlen og derefter tilføje skyer, solstråler, stjerner, fugle osv. med den lille pensel.

Som ordsproget lyder er størrelsen ikke alt, materialet er også vigtigt. De fleste pensler man støder på og som du sandsynligvis kommer til at bruge mest, er lavet af syntetisk hår. Husk at lærred maling skal helt ud af penslerne, når du er færdig. Hvis akrylmalingen tørrer, bliver den til plastik og ødelægger dine pensler. Du bør derfor have dine pensler i en kop vand mens du arbejder, for at forhindre dem i at størkne.

Lær om forskellen på primære og sekundære farver

De primære farver er rød, blå og gul. Disse farver kommer direkte fra tuben og kan ikke fremtrylles ved at blande andre farver sammen. Sekundære farver kan fremstilles ved at blande primære farver sammen:

 • Rød + Gul = Orange
 • Gul + Blå = Grøn
 • Rød + Blå = Violet

Bland lige meget af de 2 primære farver sammen for at opnå en ren farve, eller tilføj lidt ekstra af den ene farve. Hvis du f.eks. tilføjer en smule mere blå end rød farve, ender du op med en blålig indigo farve, mens mere rød kan resultere i en dyb mahogni farve.

Ønsker du at gøre en hvilken som helst farve lysere eller mørkere, kan du tilføje lidt hvid eller sort maling. Pas på med at overdosere, da for meget hvid eller sort kan forandre visse farver til uigenkendelighed. Rød kombineret med hvid farve bliver f.eks. til pink.

Mal på livet løs

Hvis det er første gang du arbejder med lærred maling og kunst, kan det tage lidt tid før du finder ud af, hvad du kan lide at male. Nogle mennesker synes det er helt vildt fedt at male portrætter, mens andre maler landskaber. Du finder måske ud af, at abstrakt kunst vækker nogle hidtil ukendte følelser i dig. Så er det her du bør fokusere din energi. Der er uendeligt mange ting du kan male. Det handler om at finde ud af, hvad der behager dit øje. Måske er der bestemte farvekombinationer du synes bedre om end andre, eller måske er der visse former, der tiltaler dig mere end andre.

Hvis du på et tidspunkt føler at du sidder fast i dit arbejde med lærred maling, kan du hente inspiration i dit liv. Det kunne være at male en skål fyldt med frugter, som jo har masser af spændende farver og former. Hvis du vil male portrætter, kan du med fordel starte med at øve dig med et fotografi. Det kan være svært at finde en, der vil sidde stille længe nok.

Her er lidt flere idéer til hvad du kan male

 • Mal et billede kun i sort og hvidt eller 2 andre farver
 • Mal et dyr med unaturligt lange ben
 • Mal en drøm du har haft for nylig
 • Mal det første du kommer til at tænke på udfra et tilfældigt ord
 • Mal vand i form af havet, en sø eller løbende vand fra hanen

Træn forskellige teknikker med lærred maling

Når du maler med akrylfarver bør du starte med det, der er længst væk i billedet og male i lag. Rækkefølgen kunne være: først himlen, så bjergene, derefter græs og træer. Til sidst maler du objektet, der er i fokus i dit maleri. På den måde slipper du for at skulle male udenom ting.

Arbejder du med akvarelfarver, skal du altid male fra de lyseste til de mørkeste farver. Helt traditionelt findes der ikke nogen hvid akvarelfarve, men i dag kan man snyde og købe sig til den. De bedste resultater får du dog, hvis du starter med at male omridset med de helt lyse farver og derefter langsomt bevæger dig mod de mørke farver. Som eksempel kan vi tage en blå skål. Jeg er helt pjattet med farven blå, jeg ved det godt. Tag en lys blå farve og mal formen af skålen. Mal derefter omridset af det sted på skålen, hvor lyset skal reflektere. Dette giver skålen form og gør den mere realistisk.

Her kan du hente inspiration til dine malerier

 • Studer klassiske værker fra Picasso, Van Gogh osv.
 • Besøg kunstmuseer i dit område
 • Lær andre kunstere at kende
 • Se film om lærred maling og kunst

Kom selv i gang

Og lad være med at give op. Lærred maling kan være en lang proces og kan tage alt fra en halv time, til flere måneder. Husk at det meste kunst ser dårligt ud indtil det er færdiggjort. Hvis ikke du er tilfreds med maleriet kan du give det mere tid og arbejde videre på det, indtil du når frem til det endelige resultat, som sidder lige i skabet.

Sørg for at anskaffe dig nogle ordentlige farver, så du kommer ordentligt fra start. Der er masser af steder på nettet, hvor du kan få billige kvalitetsfarver til lærred maling.