Feng Shui farver – Sådan bruger du dem i dit hjem

Feng Shui farver - Sådan bruger du dem i dit hjemFeng Shui er en kinesisk inspireret kunstart som er kendt for at forbedre næsten alle aspekter af livet. Visse Feng Shui farver kan medvirke til at skabe bedre fysisk og mental sundhed. Nogle farver kan stimulere sindet og forbedre stemningen i rummet, mens andre kan bidrage til at øge produktiviteten og effektiviteten på arbejdspladsen. Det er derfor vigtigt at overveje hvilke farver der egner sig bedst til hvert enkelt værelse når du indretter med farver.

Feng Shui farver og kinesisk kultur

Helt tilbage fra oldtiden har kineserne udnyttet farverne i alle aspekter af deres liv: Ved tilberedning af fødevarer, medicin, kunst såvel som poesi, var farver en af ​​de vigtigste komponenter. Blandt de ni elementer i Feng Shui, er farver en af ​​de grundlæggende enheder. Det afspejler sig også i de resterende otte elementer. Chi energi (også kaldet livsenergi) er kendt for at være tæt relateret til Feng Shui farver og farverne anses også for at være en manifestation af den kosmiske energi. Grundlaget for princippet om Feng Shui er, at når vi tilføjer eller fjerner farver fra vores miljø, så kan vi stimulere enten en positiv eller en negativ reaktion. Netop derfor bør man ikke undervurdere kraften af farve associationer, når man dekorerer sit hjem eller kontoret.

Brug Feng Shui farver i hjemmet

Ved hjælp af Feng Shui kan man finde ud af hvilke farver man kan benytte og hvilke farver man bør undgå. Det gør man ved ikke blot at studere gangarealernes retning, døråbninger, bredden af passager og placering af møbler i hjemmet, men også ved at studere beboernes personlige Chi. Baseret på disse observationer kan man udvælge bestemte farver til vægge, kunstværker, møbler osv. Man kan også gøre brug af de otte trigrammer som på kinesisk hedder Ba gua eller Pa kua. Feng Shui Baguaen benyttes til at definere layoutet af hvert enkelt værelse i hjemmet/virksomheden og knytter forskellige begivenheder i dit liv til hvert enkelt rum. Det kan være ægteskab, berømmelse, succes, karriere osv. i beboernes liv, som bliver forstærket af bestemte farver. For eksempel kan dem der søger berømmelse og succes benytte røde malerier i det område af rummet, hvor Baguaen indikerer det.

Gode råd når du indretter med Feng Shui

Da valg af farver er en meget personlig oplevelse, vil jeg anbefale at man benytter sine favoritfarver i de forskellige områder af hjemmet, da dette får de bedste følelser og det bedste humør frem hos folk. Her er dog et par gode råd med på vejen:

  • Sort er en farve som generelt bør begrænses, da den i Feng Shui henseende er et tegn på selvdestruktion og depression.
  • Lofter skal helst være i lyse farver, da mørke lofter er tegn på mørke skyer ifølge kinesisk filosofi. De kan derfor have en negativ indflydelse på sundhed, rigdom og held og lykke.
  • Blødere farver som pink, fersken, beige, creme, elfenben og gyldenbrun anbefales til soveværelserne. Rød og orange bør undgås her, da de kan føre til søvnløshed.
  • Jordfarver som brun, grøn og orange er bedst til køkkener. Blå anbefales ikke her, da dette vandelement kan gøre folk stille og indadvendte eller få dem til at føle kulde.
  • Lyse nuancer af blå eller lysegrøn betragtes som de bedste Feng Shui farver til dagligstuen. Det er afslappende farver, som opfordrer til stille og rolige aktiviteter og afslapning.
  • Til fitness- og træningsrum i hjemmet eller på arbejdspladsen kan man bruge røde og orange farver, da disse er energiske og stimulerende.
  • For at få værelser til at virke større end de er anbefales lyse farvenuancer. Rød, gul og blå kan derimod få værelserne til at se mindre ud.
  • Til kontorer og hobbyrum, hvor man udfolder sig kreativt, anbefales blandt andet den gule farve. Nuancen bør dog være diskret og ikke alt for overvældende, da dette kan forårsage hovedpine.

Jeg håber disse retningslinjer hjælper dig med at komme godt i gang med at bruge Feng Shui til indretning af dit hjem.