Farvekort til maling – Find de rigtige farver

Farvekort til malingHvis du skal til at indrette dit hjem, så er du nødt til at sætte dig ind i hvilke farver der passer sammen og hvilken stemning de skaber. Det kan være svært at forestille sig og huske, hvordan hver enkelt farve ser ud. Derfor har farveproducenterne udviklet fysiske farvekort som man kan få med hjem, eller bestille over nettet, så man lettere kan udvælge de helt rigtige farver.

Nederst på siden finder du farvekort fra de forskellige mærker. Læs videre, hvis du vil have nogle gode tips til at finde de perfekte farver til hjemmet.

Det er ikke gjort med et farvekort

Farver er et af de elementer, der kan sætte størst præg på dit hjem. De kan ændre personligheden i et rum og skabe en helt bestemt atmosfære eller stemning. Der er så ufatteligt mange farvemuligheder og kombinationer, hvilket kan gøre det svært og uoverskueligt at skulle vælge nogle få farver ud af mængden. Det hjælper jeg dig med her, ved at fortælle dig om min egen fremgangsmåde, når jeg selv indretter med farver. Udover at anskaffe sig et farvekort, bør man overveje og være opmærksom på stemning, stil, plads og belysning i rummene.

Varme og kolde farver giver hver deres stemning

Inden du går i gang med at male et rum, så bør du overveje hvad rummet skal bruges til. Nogle farver forbindes med energi og spænding, mens andre giver en mere afslappet atmosfære. Farverne påvirker altså stemningen i rummet, så du skal bestemme dig for, hvilken energi du ønsker at det skal udsende. Det bedste er, hvis du kan finde en farve, som komplimenterer de aktiviteter, der skal foregå i rummet.

Varme farver bruges typisk i spisestuen, køkkenet og i stuen. De kan bruges de fleste steder, hvor man opholder sig meget. De varme farver spænder fra gul til rød, eller rødviolet, og associeres med energi, spænding og lidenskab. Det er farver, der kræver opmærksomhed.

Kolde farver benyttes ofte i soveværelset og badeværelset, men kan også bruges i stuen og køkkenet. De kolde farver spænder fra lilla til limegrøn, og forbindes med afslapning og ro. Disse farver kræver mindre opmærksomhed end de varme farver.

Oversigt over varme og kolde farver

Varme farver

Kolde farver

Gul

Lilla

Gulorange

Blåviolet

Orange

Blå

Rødorange

Blågrøn

Rød

Grøn

Rødviolet

Limegrøn

Hver enkelt farve skaber en stemning

Hvis vi går et niveau dybere end varme og kolde farver, og ser på den enkelte farve, så vil vi opleve at de hver især giver deres helt unikke præg på stemningen i rummet. Nedenstående tabel viser, hvordan de primære og sekundære farver påvirker stemningen.

Farve

Stemning

Varm eller kold

Rød

Lidenskab, elegance og kærlighed

Varm

Gul

Glæde, energi og ungdommelighed

Varm

Blå

Formel, kølig og professionel

Kold

Orange

Varm, indbydende og hyggelig

Varm

Grøn

Jordnær, frisk og naturlig

Kold

Lilla

Rig, selektiv og romantisk

Kold

Vælg hvilken stil rummet skal være i

Farver er direkte forbundet med forskellige design og stilarter. Når du vælger farver, så bør du være opmærksom på, hvilke stilarter de associeres med. Ønsker du f.eks. et italiensk inspireret køkken, så duer det ikke at male det pink eller babyblå. Her komplimenterer en dæmpet gul farve stilen meget bedre. Nedenfor kan du se hvilke farver der associeres med de forskellige stilarter.

Stil

Farver

Fransk landstil

Lysegrøn, rustrød, lysegul, guld, lyseblå, lyserød

Victoriansk

Mørkerød, guld, mørkelilla

Vestlig

Grøn, blå, rød, gul

Zen

Lysegrøn, lyseblå, rødlig

Postmoderne

Rødorange, mintgrøn, ferskenfarvet, avocadofarvet

Art Deco

Pink, orange, mørkerød, mørkegrøn, mørkeblå

Få mere plads med de rigtige farver

Vores opfattelse af plads kan ændres af farverne i rummet. Mørke farver får et lille rum til at se endnu mindre ud, mens lyse farver kan få et lille rum til at virke større og mere åbent. Det der betyder noget her er, hvor meget sort, hvid og grå farven indeholder. Ønsker du et åbent og stort rum, så blander du hvid i din farve. Vil du hellere have at rummet virker mindre og mere begrænset, så tilføjer du sort til farven.

Belysningen ændrer farvernes udseende

Når du vælger farver, så bør du være opmærksom på lyset i rummet. Det vil være ærgerligt, hvis du finder den perfekte farve og den så viser sig at se alt for mørk ud i dit værelse, fordi der ikke er lys nok i rummet. Du kan risikere at farven ser helt anderledes ud på forskellige tidspunkter, derfor bør du male et lille område først, og holde øje med hvordan det tager sig ud i løbet af dagen. Du kan også tage et farvekort med rundt i de forskellige rum for at se, hvordan farverne ser ud under forskellige lysforhold.

Her får du fat på et farvekort

De fleste malerforretninger ligger inde med farvekort, der passer til deres produkter. Hvis du har tænkt dig at købe din maling på nettet, så kan du også oftest få tilsendt et farvekort fra webshoppen.

Du kan finde fysiske farvekort fra Dyrup på deres hjemmeside. Vær opmærksom på, at farverne på skærmen kan se anderledes ud i virkeligheden. Derfor anbefaler jeg, at man får fat på et fysisk farvekort, som man kan tage med sig rundt i rummene.