Farven sort

Farven sortSort er ofte en farve, som bruges til at portrættere noget ondt, deprimerende, skræmmende og endda dødsfald, i den vestlige civilisation. Farven sort er ofte negativt ladet, som f.eks. ved “black mail”, “black list” og “black hole” osv. Sort er også en meget kraftfuld farve, som symboliserer klasse, elegance og rigdom. Stilfuldt tøj er designet i sort, alt lige fra jakkesæt, til sexede sorte kjoler, til formel Black Tie påklædning. Sort kombineret med andre farver, kan have en meget stærk gennemslagskraft.

Farven sort er en farve, der kan passe ind i næsten alle designs, for at tilføje kontrast og få de andre farver til at skille sig mere ud. Sort er farven på det skjulte, det hemmelighedsfulde og det ukendte. Den skaber en stemning af mystik og holder tingene for sig selv, skjult for resten af omverdenen. I farvepsykologi relaterer farven sort til beskyttelse mod følelsesmæssig stress. Den skaber en barriere mellem sig selv og omverdenen. Det giver komfort samtidig med, at det beskytter dens følelser og skjuler dens sårbarhed, usikkerhed og manglende selvtillid.

Farven sort skjuler ting

Sort er absorptionen af alle farver og fravær af alt lys. Sort skjuler ting, mens hvid bringer dem frem i lyset. Det som farven sort skjuler, bringes frem igen af farven hvid. Vi bruger allesammen den sorte farve på forskellige tidspunkter i vores liv, på den ene eller den anden måde, til at skjule os fra verden omkring os. Nogle af os bruger den til at skjule vores vægt, mens andre bruger den til at skjule følelser, frygt og usikkerhed.

I farvepsykologi betyder sort magt og kontrol, og den holder fast på informationer og ting i stedet for at dele dem med andre. Sort er skræmmende, uvenlig og utilnærmelig, på grund af den magt den udstråler. Den kan forhindre to-vejs kommunikation på grund af dens negative udstråling. Sælgeren, som er helt klædt i sort, vil helt sikkert få solgt en masse, men han vil ikke få mange venner. Han udstråler autoritet og magt, men skaber også frygt undervejs. Sort indebærer selvkontrol og disciplin, selvstændighed og en stærk vilje.

Farven sort kan også bruges til at absorbere negativ energi. Det er f.eks. en god idé, at tage noget sort med sig, til at beskytte sig mod skader og negativitet når man rejser, eller bare når man bevæger sig uden for hjemmet. Folk der synes om sort, kan være traditionelle, konservative og alvorlige, eller ser sig selv som værende sofistikerede. Den sorte farve anses ofte som en raffineret farve, når den anvendes i små sorte fine kjoler, jakkesæt eller slips. Velhavende og succes orienterede kvinder vælger ofte farven sort, da den giver et indtryk af elegance og selvtillid.

Farven sort er sexet

Sort forbindes ofte med noget sexet og forførende. Sexet sort lingeri skaber en stemning af mystik og intriger, derfor er den sorte farve et sikkert valg, når det gælder undertøj. Den sorte farve kan også betyde, at man giver sig til en anden (her en seksuel partner), eller præsten iført sorte klæder, der giver sig til Gud. Farven sort er enden, men enden indebærer også altid en ny begyndelse. Når lyset kommer, bliver sort til hvidt, og hvid er farven på begyndelsen.

Teenagere har ofte et psykologisk behov for at gå i sort tøj i den fase af deres liv, hvor de går fra barndommens uskyld til den sofistikerede voksenalder. Det betyder afslutningen på en del af deres liv og begyndelsen på noget nyt. Det giver dem mulighed for at skjule sig fra omverdenen, mens de opdager deres egen unikke identitet. Det er vigtigt at de går igennem dette stadie, men er grund til bekymring, hvis de fortsat ind i voksenalderen kun bærer sort og udelukker alle andre farver. For meget af farven sort kan forårsage depression og humørsvingninger, og skaber et negativt miljø. Bruger man andre farver sammen med sort, tilfører man den positiv energi, hvilket kun kan anbefales. Farven sort bør ikke stå alene.

Sorte nuancer

Sort er den ultimative mørkeste farve. Den er resultatet af komplet fravær eller fuldstændig absorbering af lys og indeholder i sin reneste form ingen nuancer.

Sådan påvirker farven sort dig

  • Du føler dig skjult og ubemærket i mængden
  • Giver en afslappende tomhedsfornemmelse
  • Åbner døren for mystik og forbereder dig på det ukendte

Når du køber en bil i farven sort udstråler du

  • Styrke og at du ikke let kan manipuleres med
  • At du elsker elegance og værdsætter klassikere

Vil du vide mere om farven sort? Klik her.